Güncel Haberler

Ege ovalarında hasat ve kurutma erken başladı: 500 milyon dolar kazandırıyor… – Son Dakika Hayat Haberleri

İzmir’in Menemen İlçesi’nden Manisa’nın Sarıgöl İlçesi’ne kadar uzanan havzada antik çağlardan beri yetiştirilen üzümlerin büyük bölümü kurutularak satışa sunuluyor.

Bölgenin öğle sıcağından korunmak için şafak vakti hasada başlayan çiftçilerin bağlardan kestiği üzümler, daha parlak görünmesi ve güneş ışınlarından korunması amacıyla su, zeytinyağı ve “posata” adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkanıyor.

Üzümlerin 8-10 gün kadar teşhir alanlarında kalması nedeniyle Gediz ovası üzümlerin yeşil, sarı ve kahverengi tonlarına büründü. Üzümler yağmura ve çevresel etkenlere dikkat edilerek kurutularak satışa sunulan firmalara gönderiliyor.

Bazı üreticiler herhangi bir karışım kullanılmadan 20 güne kadar sürebilen doğal kurutma yöntemini tercih etmektedir.

Gediz Nehri havzasındaki yaklaşık 1 milyon dekar bağda yetişen çekirdeksiz Sultani üzümlerinin büyük kısmı kurutularak dış piyasada satılıyor.

“12 AYLIK ÇALIŞMANIN SON NOKTASINDAYIZ”

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, AA muhabirine, bölgede hasadın hummalı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Ürün üzerinde 12 ay çalışan üreticinin üzümle yatıp üzümle uyandığını anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

“Osmanlı döneminde padişahlara layık görülen ‘Sultani’ adı verilen çekirdeksiz üzümlerin kurutulması yolculuğunda büyük bir emek var. Üzümlerimiz dünya pazarlarını tatmin eden, Türkiye’ye 500 milyon dolar civarında gelir getiren bir ürün. İhracatıyla şehrimize ve ülkemize Üzümlerin sergiden kaldırılmasıyla 12 aylık çalışmanın sonuna geldik “Artık kaliteli, besleyici ve dünyanın her yerine gidecek bir ürün yetiştiriyoruz. İngiltere, Hollanda, Almanya ve Japonya gibi daha zor pazarlar.”

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da üzümün kalitesinin üreticileri mutlu ettiğini söyledi.

Rekolte kaybını yüksek kaliteyle telafi edip iyi bir pazar bulmayı umduklarını belirten Okur, şöyle konuştu: “Umarım fiyatlar çiftçiye yardımcı olur. Üzümün fiyatının artacağını düşünüyoruz. Üretici de aynısını satmalı.” Miktar ne kadar olması gerektiği kadar, gerisi bekleniyor, üzümlerin iyi bir fiyata sahip olacağına inanıyorum. Geçen yıl üzümler hastalıktan etkilendi.” “Bu nedenle rekoltemiz çok oldu ama kalitemiz düşüktü. Bu yıl kalite yüksek ama rekolte düşük.” dedi.

Menemen Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Şen de bu yıl olumsuz hava koşullarına rağmen kalitenin iyi olduğunu söyledi.

Bu yıl hasadın erken geldiğini anlatan Şen, üzüm fiyatlarının geçmiş yıllara göre daha iyi olduğuna dikkat çekti.

“SICAK HAVA NEDENİYLE MEYVELER ERKEN GÖRÜLÜYOR”

Üreticilerden İlhan Şengül ise üzüm hasadının yoğun bir çalışma gerektirdiğine dikkat çekti.

Hasat mesailerinin sabah 5’te başladığını anlatan Şengül, şöyle konuştu:

“İşçileri işe aldıktan sonra öğlene kadar çalışıyoruz. Bağdaki üzümleri kesip sergi alanına taşıyoruz. Orada serimi yapıyoruz, kuruması 8-10 gün sürüyor. Bahar yağmurları var” İki yıldır kıtlık yaşanıyor İklimin sıcak olması nedeniyle meyveler erken olgunlaştı ve hasat erken başladı. “Normalde hasada 25 Ağustos civarında başladık, bu yıl hasat 15 gün erken başladı.”

Çiftçi Nevzat Güven de bağcılığın en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Bağların hemen hemen tamamında yeni üretim sisteminin uygulandığını vurgulayan Güven, şöyle konuştu: “İyi, kaliteli üzüm yetiştiriyoruz. Bu yıl havaların sıcak olması nedeniyle hasat biraz erken başladı. Bu yıl verim önceki yıllara göre daha düşük. Yıllardır fiyatı o kadar da kötü değil yani 100 liranın üzerinde. Ama bazen gerçekçi olmak gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş