Güncel Haberler

Munzur Dağı eteklerinde kavun ve karpuz yetiştiriciliği artıyor

Kentin Munzur Dağı eteğindeki tarım arazisinde meyve ve sebze üretiminin yanı sıra son yıllarda kavun ve karpuz yetiştiriciliği de yaygınlaşıyor.

Geçtiğimiz yıl 1.942 hektar tarım arazisinde karpuz, 1.259 hektar tarım arazisinde ise kavun üretimi yapıldı ve bu iki üründen toplam 13.451 ton verim elde edildi.

Hasadın devam ettiği kentte 50 çiftçinin yetiştirdiği kavun ve karpuzlar, kent merkezinin yanı sıra Doğu Anadolu ve Karadeniz illerine de satılıyor.


“Meyve bahçeleri hızla büyüyor”

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, kentte tarım sektörünün her geçen yıl daha da geliştiğini söyledi.

Çok yönlü tarım potansiyeline sahip olan kentin özellikle meyve sebze üretiminde bölgede söz sahibi olduğunu belirten Kütük, şöyle konuştu:

“Erzincan’da otsu bitkilerden meyveciliğe, bahçecilikten tıbbi aromatik bitkilere, küçükbaş hayvancılıktan su ürünleri yetiştiriciliğine, hayvancılıktan arıcılığa kadar tarımın tüm alt sektörlerini görebilirsiniz. Son yıllarda meyvecilik ve sebzecilik de öne çıkıyor. İlimizin toprak, su ve mikro ikliminin yapısından dolayı artan “Sektörde önemli adımlar atılıyor. Her şeyden önce sera ve kapalı meyve bahçelerinin hızla yaygınlaşması, bahçecilik yolunda attığımız adımların göstergesidir. ve doğu meyve deposu.”

Tomruk, sebze ve meyve üretiminde kavun, karpuz, domates, salatalık, fasulye, biber gibi ürünlerin öne çıktığını söyledi.

Meyve ve sebze üretiminde gözle görülür bir artış yaşandığını belirten Kütük, şöyle konuştu: “2023 yılı TÜİK verilerine göre ilimizde 1942 dekar alanda karpuz, 1942 dekar alanda ise kavun yetiştiriliyordu. ​​Bu yıl saha gözlemlerimize göre her iki ekim alanında da hem karpuz hem de kavun yetiştiriliyor ve Erzincanlı çiftçinin tarımın ve üretimin merkezi olma yolunda önemli adımlar attığını görüyoruz. bölge” dedi.


“Yurtdışına satış için destek bekliyoruz”

Üretici Şeref Oruç da bu yıl kavun ve karpuz sezonunun verimli geçtiğini, Erzincan genelinde üretimin her geçen yıl arttığını söyledi.

Kalite açısından herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını belirten Oruç, şöyle konuştu:

“Munzur Dağı eteklerinde Mollaköy il sınırları içerisinde yaklaşık 40 hektarlık tarım arazisinde kavun ve karpuz üretimi yapıyoruz. Sezon yavaş yavaş bitiyor. Aynı ürünü geçen sene de ekmiştim. Bu sene artış var. Yaklaşık 30 çiftçimiz çok çalışıyor ve her zaman fazla ürünümüzü üretiyor, “Yurt dışına satış konusunda destek bekliyoruz. Böyle olursa yerli üretim ve fiyat istikrarı olur.”

Bölgede yetişen ürünlerin Doğu Anadolu ve Karadeniz illerine sevk edildiğini belirten Oruç, şöyle konuştu: “Burada yetiştirdiğimiz ürünler, Erzincan’da olduğu gibi rakım ne kadar yüksekse aroması ve kalitesiyle sofralarda tercih ediliyor. Ürünün kalitesi kıyıya ekilen ürünlerden daha iyidir.” “Bu yılki yüksek verim ürün fiyatlarını düşürdü, dolayısıyla biz çiftçiler beklediğimizi alamadık.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking