Et tüketimi, karbon emisyonunu artırıyor
BBC’nin haberine göre Oxford Üniversitesi’nde yapılan araştırma, et tüketimini azaltmanın sera gazı emisyonlarını azaltacağını gösterdi.
Hayvancılıkta Çevre ve İnsan (LEAP) projesi kapsamında 55 bin kişi günde 100 ve 50 gram et tüketenler olarak iki gruba ayrıldı.
Araştırmada en fazla et yiyenlerin günde ortalama 10,24 kilogram sera gazı salımına neden olduğu, en az et yiyenlerin ise 5,37 kilogram, vegan beslenenlerin ise 2,47 kilogram gaz salınımına neden olduğu gözlemlendi.
Çalışmanın baş yazarı Peter Scarborough, çalışmanın bulgularının “Birleşik Krallık’ta çok fazla et yiyen insanlar tüketimlerini azaltırsa” Çevrede büyük bir fark yarattığının gösterildiğini söyledi.
İngiliz Et İşlemcileri Derneği başkanı Nick Allen, araştırmayı söyledi “sadece hayvancılık karbon emisyonlarına” Çiftliklerdeki yeşil alanlar, ağaçlar ve çalılar tarafından karbonun emildiğini gözlemlediğini söyledi.
Scarborough, araştırmalarının ve diğer birkaç çalışmanın söz konusu alımın “mütevazı bir etkiye” sahip olduğu sonucuna vardığını söyleyerek bu iddialara karşı çıktı.
Araştırma “Yemek Doğası” dergisinde yayınlandı.